Inspiration

forskellen mellem ansvar og opgaver

Forskellen mellem ansvar og opgaver

forskellen mellem ansvar og opgaver

Lige i øjeblikket læser jeg Jesper Juuls (familieterapeut) bog ”Livet i familien”. Og her beskriver han noget, som jeg gerne vil dele med dig. Nemlig forskellen mellem ansvar og opgaver i familien. Fordi frustrationerne og konflikterne sætter ofte ind i parforholdet, når en af parterne oplever at have for stor en del af ansvaret.

Men det kan være svært at skelne mellem at have ansvaret og at udføre sin del af opgaverne i familien. Forskellen ligger i at ansvaret kræver mental energi hele tiden, hvor selve udførelsen kun kræver energi mens opgaven udføres.

Ansvar og opgaver i praksis

Jeg husker en episode fra min egen tid som nybagt mor. Vi skulle holde barnedåb hjemme i haven. Jeg følte mig presset, og der var mange ting at holde styr på, ved siden af en ny hverdag med et lille barn. Min mand og jeg havde en snak om, hvorfor jeg følte mig så presset. Som han sagde: Gæsterne er inviteret. Vi får maden leveret udefra. Der skal købes drikkevarer – det skal jeg nok sørge for. Og så er det vel det? Ja, det var nok bare det 😊

Men i mit hoved var der mere end det. Det var spørgsmål som, havde vi bestik nok, eller skulle vi låne. Hvad med stole? Skulle der dug på bordene, og hvilken slags. Hvad skulle købes ind udover drikkevarer. Skulle vi have hjælp i køkkenet, eller kunne vi klare det selv, osv. osv. osv. Og samtidig med alt for lidt søvn, og meget andet, blev det uoverskueligt i mit hoved.

Historien er blot for at synliggøre, at her var ansvaret for at alle de små beslutninger blev taget, husket og udført mit. Et ansvar jeg påtog mig uden at tænke over det. Det har jeg nok tilfælles med mange andre mødre. Og opgaveløseren var her min mand, der købte det, der stod på indkøbslisten, knoklede for at gøre haven klar med pavilloner, borde og stole m.v. Begge dele var af rigtig stor værdi. Det ene var ikke mere vigtigt end det andet.


Det personlige ansvar

Så hvad er vigtigt her? Det vigtige er at tage det personlige ansvar for sig selv. At den der har ansvaret for et bestemt område, bliver bevidst om at have taget det ansvar på sig. At man i realiteten har ”sagt ja” til ansvaret. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at man får den hjælp, støtte og anerkendelse, som man har brug for. Men det betyder ikke, at man nødvendigvis skal tage det ansvar for altid. Det hører med til det personlige ansvar, at vi siger fra, når vi ikke trives med ansvaret længere.

Så kommer næste udfordring, for noget af det sværeste er, at ”sige nej” til vores nærmeste. Og når noget er svært, er det ikke altid, at det kommer ud, som det egentlig var ment. Det bliver måske til: ”Hvordan kan det være, at det altid er mig, der skal gøre alt her?”. I stedet for: ”Jeg har vist sagt ja til mere, end hvad jeg faktisk ønsker lige nu, og det vil jeg gerne snakke med dig om”.

Genvej til færre konflikter

Når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, får du i øjeblikket Mini-guiden: ”Overraskende genvej til færre konflikter”. Her får du 3 simple måder til at øge dit eget overskud i hverdagen, så du nemmere kan tage det personlige ansvar, i de konflikter der opstår. Og det kan både være i parforholdet, overfor dine børn, men også fx dine kollegaer osv.

Så vil du have mere inspiration, så meld dig til lige nu >>

DEL DETTE INDLÆG